Ervaringsdeskundige Ellis versterkt team Gehandicaptenzorg

Voor wie doen we dit? Die vraag staat bij elk Zinnige Zorg-project centraal. Net als de vraag: is dat wat wij doen wel afgestemd op die doelgroep? Wil je dat zeker weten, dan kun je dat het beste aan die mensen zelf vragen, bedacht het onderzoeksteam Gehandicaptenzorg. Ervaringsdeskundige Ellis kwam het team versterken.

In een van de twee Zinnige Zorg-projecten Gehandicaptenzorg wordt het hele zorgtraject voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (lvb’ers) en een gezondheidsprobleem doorgelicht. Projectleider Albertine van Diepen van dit Zinnige Zorg-project: “Samenwerking met ervaringsdeskundigen gebeurt in het veld steeds meer, maar voor het Zorginstituut is dit betrekkelijk nieuw. Omdat we het belang ervan erkennen, willen we de inzet van ervaringsdeskundigen graag verkennen en faciliteren. Daarom hebben wij de LFB (Landelijke Federatie Belangenverenigingen door en voor mensen met een verstandelijke beperking) gevraagd of zij iemand wisten die ons hierbij kon helpen. Dat is Ellis geworden.”


Inbreng van ervaringsdeskundigen

Ellis Jongerius werkt bij de LFB. Ze heeft een lichte verstandelijke beperking en PDD-NOS. Bij de LFB ontwikkelde zij een training die lvb’ers opleidt tot ervaringsdeskundigen, zodat zij zorgaanbieders kunnen helpen om de zorg voor mensen met een lichte verstandelijke beperking te verbeteren. Sinds enkele maanden is Ellis nu als ervaringsdeskundige één dag per twee weken gedetacheerd bij het Zorginstituut. Ellis: “Ik heb verteld hoe ik de zorg heb ervaren die ik sinds mijn geboorte heb gekregen. Ook beantwoord ik vragen en geef adviezen. Bijvoorbeeld dat het belangrijk is om mensen met een lichte verstandelijke beperking op een zo gelijk mogelijke manier bij hun eigen gezondheid te betrekken. Op een tempo dat aan hen is aangepast, zodat het ook voor hen begrijpelijk is.”


Waardevolle toevoeging

Albertine: “De inbreng van Ellis is een waardevolle toevoeging voor ons team. Voor ons is het nauwelijks mogelijk een voorstelling te maken van hoe het is om lvb’er te zijn en zorg te ontvangen. Het contact met Ellis werkt als een spiegel. Zij laat ons zien hoe ingewikkeld dingen voor een lvb’er kunnen zijn en welke gevolgen dat heeft. Wij hebben de neiging om snel voor anderen te denken. Maar alleen door aandachtig te luisteren en van de doelgroep te leren, kunnen we de zorg voor lvb’ers goed in beeld krijgen. Dat helpt ons te bepalen hoe we de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg aan deze doelgroep kunnen verbeteren.”

“We hebben de neiging om snel voor anderen te denken”

Traject: Zinnige Zorg Gehandicaptenzorg

Startdatum: Mei 2017

Fase: Verdiepingsfase Zinnige zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking en een gezondheidsprobleem (gestart: voorjaar 2019)